Introvertti, extrovertti vai ambivertti?

Minä olen aina ollut ns. kotikissa. Olen viihtynyt mieluummin kotona, kuin suurissa ihmisjoukoissa. Varsinkin nuorena oli minulla kuitenkin monesti tunne, että minussa on jotain vikaa, kun en halua olla koko ajan menossa enkä viihdy suurissa väkijoukoissa. Siksi yritin vähän väkisinkin heittäytyä extrovertimmäksi (koskaan siinä suuremmin onnistumatta) kuin olin. Mutta tämä oli hyvin väsyttävää ja aiheutti pahaa oloa sisäisesti, kun tunsin olevani jotenkin vääränlainen. Jossain vaiheessa aikuisiällä törmäsin netissä testiin ja sain sieltä tuloksen, että olen introvertti. Pikkuhiljaa aloin tutkimaan mitä se oikeasti tarkoittaa.

Tällä hetkellä testejä löytyy mm. sivuilta:

TESTI: Oletko introvertti vai ekstrovertti? | Kuntoplus.fi

Testaa oletko introvertti (introvertit.net)

Personality test based on C. Jung and I. Briggs Myers type theory (humanmetrics.com)

Temperamentti (tai persoonallisuuden suuntaus) voidaan nykykäsityksen mukaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen, introvertit, extrovertit ja ambivertit. Lyhyesti selitettynä, introvertit viihtyvät omissa oloissaan, extrovertit muiden seurassa ja ambivertti on jotain siltä väliltä.

Itselleni oli tärkeää tietää, että se, mihin ryhmään kuulut, ei ole valinta tai edes kasvatuksen tulosta, vaan on ihan synnynnäistä. Aivot toimivat introverteillä eri tavalla kuin extroverteillä. Tästä on kirjoitettu seuraavalla sivulla:

Introverttien informaation prosessointi ja aivotoiminnan eroja (terve.fi)

Testien avulla sain vahvistuksen epäilykseeni, että olen todellakin vahvasti introvertti. Sen jälkeen luin introverttiydestä netistä sekä kuuntelin Susan Cainin kirjan Quiet (Hiljainen), joka kertoo introverttiydestä hyvin selkeästi ja ihan aivojen kemiatasolta lähtien. Kirja antaa myös työkaluja itsensä paremmin ymmärtämiseen ja auttaa valjastamaan introverttiyden voimaksi.

Näiden tietojen avulla opin ymmärtämään itseäni paremmin ja nimenomaan hyväksymään itsessäni tämän puolen. On ihan OK olla introvertti. Asian hyväksyminen ja asian opiskelu on auttanut minua myös pärjäämään sosiaalisissa tilanteissa paremmin. Olen oppinut mm. ymmärtämään ja hyväksymään sen, että kehoni ja mieleni tarvitsee sosiaalisten tilanteiden jälkeen rauhoittumista.

Eri temperamenttien kuvauksia löytyy netistä tietoa mm. seuraavilta sivuilta:

Introvertti ja ekstrovertti – Wikipedia

Temperamentti erottaa – oletko introvertti vai ekstrovertti? | Anna.fi

Introvertti, ekstrovertti vai ambivertti? | Kuntoplus.fi

Tiedätkö sinä, mitä temperamenttia edustat?

3 kommenttia

  1. Jaana Permalink

    Oho, mulle kuntoplussan testi näytti, että olisin introvertti! Ymmärsinköhän joitain kysymyksiä väärin! Vähän ärsyttävää testissä oli, että tulosten saaminen vaati uutiskirjeen tilaamisen.

    Vastaa
  2. Suvi Permalink

    Mulle kuntoplus antoi tulokseksi ekstrovertti ja intovertit.net ambivertti. Uskon, että tuo ambivertti osuu enemmän oikeaan.

    Vastaa
  3. findingmyownpower Permalink

    Jaana: Yllättävää kyllä, että sait tulokseksi introvertin. itse olen huomannut, että testeissä on tosiaan eroja. Eri testeistä voi saada eri tuloksia. Itselläni tulokseen vaikuttaa myös mielestäni se, mikä on henkisen hyvinvoinnin tilani kyseisellä hetkellä. Jos on hyvä päivä niin saattaa tulla eri tulos kuin huonona päivänä. Mutta ainakin nyt ajatuksia herätti tuo testi ja se on mielestäni tärkeintä tässä asiassa 🙂 Enpä huomannutkaan, että tuo kuntoplussan testi vaatii uutiskirjeen tilauksen. Pitääpä katsoa löydänkö vielä muita testejä, missä ei olisi vastaavaa sitouttamista.

    Suvi: Tosiaan, kuten Jaanallekin kommentoin, testeissä on eroja. Vähän riippuu varmaan kysymyksistäkin, että minkä tuloksen saa. Ambiverttihän myös käsitteenä on aika tuore, kaikissa testeissä sitä ei välttämättä ole edes mukana, vaikka näissä käsittääkseni pitäisi olla.

    Kiitos kommenteista 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *