Tunnelukot

Tunnelukkoihin eli skeemoihin tutustuin Kimmo Takasen kirjan Tunne Lukkosi avulla. Tunnelukkoja kehittyy meille jokaiselle elämämme aikana, niiltä ei voi välttyä. Tunnelukko on elämän aikana opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Niiden vuoksi toimimme tiedostamatta, monesti jo lapsuudessa opittujen tapojen mukaan.  Tunnelukko -käsite perustuu skeematerapiaan, jonka on kehittänyt yhdysvaltalainen psykoterapeutti Jeffrey Young.

Tunnelukot haittaavat elämäämme monilla tavoilla, ne voivat saada meidät pessimisteiksi, aiheuttaa pelkoja, tehdä vaikka mustasukkaiseksi tai miellyttämishaluisiksi. Ne voivat saada meidät kohtelemaan toisia ihmisiä tai itseämme huonosti. Mutta jo se, että tiedostaa omaavansa tiettyjä lukkoja, auttaa kokemukseni mukaan elämässä eteenpäin. Tunne Lukkosi -kirjassa on kuvattu eri tunnelukot, mistä ne voivat johtua ja miten niistä voi vapautua. Netistä löytyvä tunnelukkotesti on mielestäni hyvä paikka aloittaa:

Tunne lukkosi – tunnelukkotesti – testaa tunnelukkosi – www.tunnelukkosi.fi

Testin tekemiseen kannattaa varata rauhallinen aika, kysymykset eivät ainakaan minulle olleet kaikki helppoja ja jouduin jo testiä tehdessä miettimään asioita syvällisesti. Enkä siltikään ollut varma kaikista vastauksistani. Testitulokset sai ainakin muutama vuosi sitten tilattua myös sähköpostiin ja siellä ne ovat itselläni edelleen tallessa. Minulla oli useampi tunnelukko erittäin vahva ja vielä useampi vahva. Näin jälkikäteen ajateltuna, ei ole yhtään yllättävää, että vahvimpien tunnelukkojen joukossa minulla olivat Emotionaalinen estyneisyys ja Tunnevaje, olinhan jo vuosien ajan tukahduttanut tunteita tietoisesti ja tiedostamatta.

Itse koin tehokkaaksi keinoksi sen, että tein ensin testin ja sitten luin kirjaa. Aina kun vaihdettiin uuteen tunnelukkoon, tarkistin, minkä tuloksen oli kyseisestä tunnelukosta saanut. Melkoisia ahaa -elämyksiä sain kokea tämän kirjan tiimoilta. Mitään kevyttä lukemistahan tämä ei ole, vaan itselläni ainakin aiheutti melkoisia ahdistuksen tunteita, varsinkin kun tässä vaiheessa kaikki tunteeni olivat vielä täydellisessä lock-downissa. Jos asioiden käsitteleminen tuntuu kovin pahalta, kannattaa kirjaa lukea pienissä erissä ja jos mahdollista niin puhua niistä jonkun kanssa. Itse en tätä ensi kertaa lukiessani ollut sellaisessa tilanteessa, että olisin kyennyt näistä suuremmin puhumaan kenenkään kanssa ja kirjan lukeminen jäikin ensimmäisellä kerralla kesken. Myöhemmin, kun aloitin terapian, käsittelimme näitä asioita siellä. Terapeutilla oli laajempi skeematesti ja sen myötä päästiin kunnolla käsittelemään eri tunnelukkojani.

Sellainen huomio vielä, että Tunne Lukkosi -kirja kannattaa lukea kokonaan, ei vain kuvauksia niistä lukoista, jotka testin mukaan ovat sinulla vahvat. Saatat nimittäin alitajuisesti kompensoida tunnelukkoa niin, että se alkuun näyttäytyy kuin sinulla ei olisikaan kyseistä tunnelukkoa ja se näyttäytyy testin mukaan heikkona. Mutta todellisuudessa tunnelukko vaikuttaa elämääsi ja sitä kannattaisi työstää.

Uskon, että jos on valmis panostamaan, ja on henkisesti siihen valmis, kirjan avulla pääsee hyvin käsiksi omiin tunnelukkoihin ja saa keinoja niiden korjaamiseen. Itselleni tämän kirjan lukeminen oli silmiä avaava ja auttoi osaltaan minua aloittamaan pitkän matkan itseni löytämiseen. Voipa olla, että otan nyt uuden yrityksen tämän kanssa, olisi mielenkiintoista nähdä miten lukkoni ovat kehittyneet tässä vuosien varrella.

Lisää aiheesta löydät mm. seuraavilta sivuilta:

Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta (tunnelukko, skeematerapia, avaa tunnelukkosi,tunnelukkotesti)

Skeematerapia – tunnelukot, skeematerapia, tunnelukko, terapia, skeemat, tunne lukkosi, avaa tunnelukkosi, terapeutti, psykoterapia, kognitiivinen psykoterapia, psykoterapeutti,kognitiivinen, pariterapia, parisuhdeterapia

Oletko sinä tutustunut tunnelukkoihisi? Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *